BSE Academy, het acceleratieprogramma voor groene start-ups, opent weer zijn deuren

 • Print

  Het programma ter ondersteuning van het groen ondernemerschap BSE Academy wordt gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het begeleidt gedurende 6 maanden 10 teams van 2 tot 4 personen met complementaire profielen. De toekomstige start-ups krijgen een duwtje in de rug om zich op de markt te wagen, hun idee concreet te testen en een bedrijfsplan en financieel plan op te stellen.

  De BSE Academy bestaat sinds 2012 en is ondertussen aan zijn vierde editie toe.

  Greentech.brussels coördineert het acceleratieprogramma binnen het agentschap impulse.brussels, samen met een aantal partners uit verschillende sectoren: Triodos Bank, ICHEC-PME, Be Angels, Greenloop, OksigenLab, Leefmilieu Brussel enz. Samen begeleiden zij de jonge start-ups.

  Hulpmiddelen, coaches en deskundigen ten dienste van uw project

  De 10 geselecteerde start-ups krijgen 6 maanden lang een intensieve begeleiding van deskundige ondernemers en milieuspecialisten.

  De opleiding van de BSE Academy voorziet per team meer dan 60 u workshops, 24 u teamwerk en 9 u individuele coaching. De verschillende fasen van het acceleratieprogramma doorlopen de voornaamste etappes van een start-up: markt- en concurrentieonderzoek, testing, bedrijfsmodel, marketingstrategie, financieel plan enz. De nadruk ligt op duurzame bedrijfsmodellen, opgesteld met de hulp van specialisten in de nieuwe innoverende economische modellen.

  Op het programma:

  • Lessen van deskundigen in ondernemerschap,
  • Geselecteerde coaches voor een gepersonaliseerde begeleiding,
  • Analyse van de duurzaamheid van uw bedrijfsmodel,
  • Creatieve' avonden,
  • Presentatie van uw project aan beleggers,
  • Uitwisselingen binnen een netwerk van duurzame ondernemers,
  • Verslag in de media aan het einde van het traject.

  Enkele start-ups zijn reeds op het goede pad

  Uit de eerste drie edities van de BSE Academy zijn 6 jonge ondernemingen ontstaan. Andere projecten zijn nog steeds in volle ontwikkeling. Die nieuwe ondernemingen kunnen ook na het acceleratieprogramma rekenen op de nodige begeleiding.

  De onderneming Tale Me nam deel aan de tweede editie van de BSE Academy en verhuurt aan zijn abonnees plaatselijk en ecologisch geproduceerde kledij voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Het is een uniek systeem dat de principes van de kringloopeconomie perfect toepast. Een tweede voorbeeld is de jonge onderneming Fyteko. Zij ontwikkelden een biologisch stimulerend middel dat gewassen beschermt tegen waterstress, waardoor de planten beter bestand zijn tegen droogte. Simone a Soif ten slotte, stelt een assortiment originele, natuurlijke, plaatselijk geproduceerde dranken voor, een heerlijk alternatief voor sterk gesuikerde sappen en frisdranken.

  Wilt u deelnemen?

  De kandidaat-ondernemers worden geselecteerd na een sollicitatieoproep die op 25 maart 2015 wordt gelanceerd. Bent u geïnteresseerd in het programma, dan kunt u zich nu al aanmelden, zodat wij u op de hoogte kunnen houden. De projecten moeten te maken hebben met milieu en/of duurzame energie en moeten innoverend zijn. Projecten met een technologische component krijgen voorrang.

  Kandidaten in de volgende twee situaties komen in aanmerking: - U hebt reeds een project, waarvoor u begeleid wilt worden door de BSE Academy. - U hebt zelf geen project, maar wil een project van een andere kandidaat steunen.

  De BSE Academy begeleidt enkel teams. Als u zich alleen inschrijft, krijgt u de kans om andere kandidaat-ondernemers met complementaire vaardigheden te ontmoeten. Voor de vorming van nieuwe teams is een periode van 3 weken voorzien.

  Kandidaturen die in aanmerking komen, worden in juni geanalyseerd door een eerste selectiecomité waarin de voornaamste partners van de academie zetelen. Na een validatieperiode van 2 maanden worden de beste projecten geselecteerd. Zij mogen in september officieel aan de slag in het acceleratieprogramma.

  Het programma is zo goed als gratis. Studenten en werkzoekenden betalen een administratieve bijdrage van € 50, terwijl kandidaten met een ander statuut € 80 betalen. De workshops vinden plaats op woensdagavond en zaterdagvoormiddag vanaf de maand september, in de toekomstige groene incubator Greenbizz. Het volledige programma zal binnenkort beschikbaar zijn.

  Hebt u nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

  Meer info

  www.bseacademy.be
  Contact : Julie Lenain, bseacademy@abe.irisnet.be - 02/800.00.62

  Read all articles about: