• Print

  Claudia Zackariya-Dau, zaakvoerster van Serendip Spa

  Vijf jaar geleden werd in Brussel het bedrijfje Serendip Spa opgericht, dat Brusselaars en anderen wil inwijden in de wereld van de Oosterse massage. Er wacht u een vriendelijk en warm onthaal in een stijlvolle omgeving in de Louisawijk. Dit is een echte vijfsterrenspa.

  Massage, spa en verzorgingsproducten. Dat vinden we allemaal terug in uw centrum. Maar waarin bent u echt gespecialiseerd?

   “Wij zijn gespecialiseerd in spa en verzorgingen. Wij hebben een uitgebreide expertise in oude Aziatische behandelingen. We werven therapeuten aan die minstens 3 tot 5 jaar opleiding genoten. Daarbovenop geven we hen zelf ook nog een aanvullende opleiding en worden ze later ook nog eens gecontroleerd. In principe zijn de therapeuten afkomstig van de landen waar onze behandelingen vandaan komen: Thailand, Tibet, Nepal, Bali enz. Het is voor ons erg belangrijk dat we de klant de authenticiteit van de behandelingen kunnen bieden die ze van ons verwachten. Dit is eigenlijk een plaats waar het Westen en Azië elkaar ontmoeten.

  Een voorbeeldje: ik ben half Sri Lankaans. In Sri Lanka is een massage pas een goede massage als de patiënt het bijna uitschreeuwt van de pijn. Dit soort massage is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Ik denk dat we hier geen enkele klant zouden hebben. Daarom bieden we een brede waaier massages aan. Ze maken allemaal gebruik van de juiste technieken om de klanten een ontspannende ervaring te bieden die hen terug de nodige energie geeft. Alle mensen die ons een bezoekje brengen, zijn gestresseerd. Wij zijn er om hen een pauze te geven, om hen een ervaring te bieden die hen met een evenwichtige geest kan laten terugkeren naar het dagelijkse leven. Dienstverlening maakt natuurlijk deel uit van deze ervaring. Als je gestresseerd binnenwandelt, moet je vriendelijk onthaald worden, met de glimlach, anders is de ervaring gedoemd te mislukken.”

  U hebt het over behandelingen. Maar waarover gaat het precies? Massages?

  “De basis van ons werk bestaat inderdaad uit massage(s). Deze techniek bestaat al sinds mensenheugenis! We kunnen zelfs een soort liftende gelaatsverzorging aanbieden. Geen chirurgische facelift, natuurlijk, maar een zeer specifieke massagetechniek. We hebben ook massages die speciaal ontwikkeld zijn voor zwangere vrouwen, voetreflexologie en rituelen voor koppels. Alles is gebaseerd op massage, zelfs de producten die we verkopen. Al onze producten zijn bio, dat is toch het vermelden waard.”

  Hoe bent u op het idee gekomen om deze kleine onderneming hier in Brussel op te richten?

   “We zijn nu 5 jaar aanwezig in Brussel, een stad die openstaat voor vernieuwing. Ik ben oorspronkelijk naar hier gekomen om deze spa op te richten, maar nu hebben we ook een centrum voor meditatie, yoga en visualisatie. Met het basisidee liep ik al een hele tijd rond, jarenlang zelfs. Mijn moeder was yogalerares en toen ik 17 jaar was, ben ik er zelf ook mee begonnen. Ik kan je verzekeren dat yoga mijn leven heeft gered. Dankzij yoga kon ik herstellen na een ongeval waarbij ik een ernstig hoofdletsel opliep. Ik kon zelfs de pijn gevoelig verminderen dankzij ademhalingstechnieken. Ik dacht: wauw, dit is iets heel krachtig!

  Zo begon ik stap voor stap yoga te bestuderen en daarna shiatsu (*). Ik ben ook opgeleid als herborist. Verder kom ik uit een familie die niet alleen een neus heeft voor ondernemen, maar ook begaan is met het welzijn van anderen. Mijn broer en ik richtten 12 jaar geleden in Sri Lanka een fonds op dat kinderen helpt om naar school te gaan. Met slechts 5 euro per maand kan men een kind helpen om naar school te gaan. Voor mij is Serendip Spa de perfecte combinatie van 3 pijlers: ondernemingszin, liefdadigheid (elke euro die we ontvangen voor de huur van een yogamatje wordt naar Sri Lanka gestuurd) en mijn passie om mensen opnieuw kracht te geven aan de hand van eeuwenoude technieken.”

  logo serendipWaarom Brussel?

  “Ik ben half Brits en half Sri Lankaans en eigenlijk had ik al in Brussel gewoond, lang voor ik deze onderneming oprichtte. Ik heb deze stad steeds in mijn hart gedragen. Ik heb me hier altijd thuis gevoeld. Toen ik besloot te starten met Serendip Spa, was de keuze voor Brussel snel en gemakkelijk gemaakt. Er was toen ook niet echt een gelijkaardig aanbod op de Brusselse markt.”

  U bent dus vijf jaar geleden naar Brussel teruggekeerd. Welke zijn de belangrijkste moeilijkheden die u hebt ondervonden, als die er al waren?

  “De start was eigenlijk het moeilijkst: de onderneming oprichten. Maar ik moet zeggen dat we veel hulp hebben gekregen van de overheid. Weet u, je in zo’n avontuur storten is op zich al een heuse uitdaging. Maar een onderneming oprichten in een ander land, in een andere taal, dat heeft echt veel energie gekost. En we hebben natuurlijk ook wat fouten gemaakt. Maar dankzij de hulp die we kregen, is het ons toch gelukt.”

  Wat was concreet het moeilijkst? Een locatie vinden voor de onderneming? De oprichting van de onderneming bij een notaris? Het contact met de banken? Wat was het voor u?

  “Nee, nee, de locatie hadden we al vrij snel gevonden en met de bank waren er ook geen echte problemen. Nee, de regels voor de aanwerving van personeel begrijpen, dat is het moeilijkst. Vanaf het begin hebben we ervoor gekozen om onze therapeuten aan te werven onder het statuut van loontrekkend personeel. Later ontdekten we dat dat in België niet echt gebruikelijk is in onze sector. Voor ons sprak dit echter voor zich, omdat we een omgeving willen creëren die een echte teamgeest uitstraalt. En, zoals ik al zei, geven wij onze therapeuten een aanvullende opleiding en we zouden niet willen dat ze voor andere ondernemingen gaan werken met de kennis die wij hen bieden. Het probleem is echter dat werk in loondienst duur is hier in België.”

  Hebt u veel in uw onderneming moeten investeren om deze activiteit te ontwikkelen?

  “Toch een aanzienlijk bedrag, ja, maar we hebben beetje bij beetje geïnvesteerd en we hebben ook financiële steun gekregen van onze bank.”

  Heeft de economische crisis invloed gehad op uw activiteiten? Hebt u minder klanten?

   “Toch niet zo erg als in andere sectoren, hoor. Door de crisis stijgt namelijk het stressniveau bij de mensen. En aangezien wij onze klanten net stress leren te beheersen, werden wij niet zo erg getroffen door de crisis.”

  Hoe heeft het Brussels Agentschap voor de Onderneming u geholpen en hoe bent u bij hen terechtgekomen?

  “Het contact is ontstaan op het ogenblik dat ik in de Verenigde Staten was: de Belgische ambassade had ons aangeraden contact op te nemen met het BAO om ons concept te lanceren in Brussel. Serendip spaWe hebben er zeker geen spijt van dat we die raad hebben opgevolgd. Zij hebben ons goed geholpen bij het begrijpen van de spelregels, hebben ons uitgelegd met wie we contact moesten opnemen en wat we moesten doen om een onderneming op te richten.”

  (*) Shiatsu is een manuele therapietechniek die gebruik maakt van verticale druk. Deze wordt hoofdzakelijk met de duimen toegepast, soms met de andere vingers of de handpalmen, op het hele lichaam. Ze steunt op de kennis van de traditionele Japanse geneeskunst (die dezelfde wortels heeft als de Chinese geneeskunst) of op de kennis van de moderne anatomie/fysiologie en behandelt zo verschillende functionele en zelfs specifieke organische stoornissen. Ze is ook een vorm van preventieve geneeskunde. (bron: Wikipedia)

  Opgetekend door Adrien Mintiens - december 2010

    

  In het kort

  Naam : Claudia Zackariya-Dau 
  Functie:  zaakvoerster  
  Opleiding  : yoga, herboriste  
  Activiteitensector : lichaamsverzorging 
  Aantal werknemers:  12
  Voornaamste uitdaging voor de toekomst : “Onze massagetechnieken blijven perfectioneren ten voordele van de klant.”  
  Motto :  “Volg je dromen” 
  Personalia :
   Stefaniaplein 18, 1050 Brussel - 02 503 55 04 - www.serendipspa.com - info@serendipspa.com