• Print

  Estelle van Geyts, Zaakvoerster van "Chez Gaspart"

   droomde er al jaren van: een eigen gastenverblijf beginnen. In 2007 heeft Estelle Van Geyts haar droom waargemaakt en "Chez Gaspart" gekocht, in de heuvels van Vorst, op een steenworp van Altitude 100. Ze werkt er met hart en ziel aan, ondanks de onzekere conjunctuur, die er allerminst rooskleurig uitziet voor deze activiteit. Maar Estelle Van Geyts heeft meer dan een professionele pijl op haar boog: ze restaureert ook papier. Een kennismaking.

  U hebt uw bedrijfje opgestart in 2007 met twee specifieke branches, aan de ene kant een gastenverblijf en aan de andere kant de restauratie van oude documenten. Niet echt een voor de hand liggende keuze?

  "Mijn professionele leven is ietwat vreemd gelopen, dat geef ik toe ... Eerst ben ik geneeskunde gaan studeren, maar daar ben ik na 4 jaar mee gestopt. Dat was niet mijn ding. Ik wilde iets anders doen en heb dan gekozen voor de restauratie van kunstwerken. Ik heb me ingeschreven bij La Cambre en ben me gaan toeleggen op de restauratie van papier, uit alle tijden en in alle drukvormen (steendruk, zeefdruk, …), maar geen boeken. Ik heb geen opleiding boekbinden gevolgd. In die branche is wel veel werk te vinden, maar de budgetten zijn beperkt en het is ook heel cyclisch werk. En tegelijk droomde ik er al jaren van om een gastenverblijf te openen. Ik ging vroeger altijd met mijn ouders op vakantie in een gastenverblijf en vond dat geweldig. En ik wilde er zelf ook een openen in Brussel."

  Maar droom, plan en realiteit liggen soms ver uit mekaar. Hoe hebt u die afstand overbrugd?

  "Wat u vooral moet weten, is dat heel weinig kunstrestaurateurs, vooral in mijn specialiteit 'papier', in loondienst werken. We werken vooral bij aanbesteding en dat is heel cyclisch, zoals ik al zei, en dus heb ik me meteen gevestigd als zelfstandige

  In 2005-2006 heb ik een eerste opleiding gevolgd tot bedrijfsleider bij Bruxelles Formation. Een kleine week om de basis onder de knie te krijgen en dat ging eerlijk gezegd helemaal niet slecht. Daarna heb ik een tweede, langere module gevolgd (6 tot 8 weken), ook bij Bruxelles Formation, maar dit keer met docenten van de Solvay Business School. Die opleiding was ook heel stimulerend, heel professioneel. Je krijgt zo echt een beter beeld van je project en ziet waartoe dit zou kunnen leiden. Tijdens die opleiding heb ik een marktonderzoek gedaan naar de gastenverblijven in Brussel en in mei 2007 viel mijn oog toevallig op "Chez Gaspart" en …"

  ... en u hebt meteen uw kans gegrepen!

   "Inderdaad. Het gastenverblijf was eigendom van een heel vriendelijk echtpaar. Ze hadden "Chez Gaspart" enkele jaren eerder geopend, maar waren tegelijk in loondienst blijven werken. Nu wilden ze een tweede kindje en waren dus op zoek naar een koper voor het huis. Ik wilde dit echt doen, vooral omdat ik door mijn ander beroep, de restauratie van papier, mijn tijd zelf kan indelen. Het is ook een eenzaam beroep en met een gastenverblijf kan ik andere facetten van mijn karakter tonen. Hoe dan ook, ik heb mijn plannen besproken met vrienden en familie en mijn eigen bedrijfje opgestart. Dat was in augustus 2007."

  Hoe zag de markt van de Brusselse gastenverblijven er toen uit?

  "Het aanbod was toen beduidend kleiner dan nu, met een twintigtal echte gastenverblijven. Maar op twee tot drie jaar tijd is dat cijfer bijna verdubbeld. En het blijft stijgen …"

  Was er een heel groot startkapitaal nodig voor uw bedrijf?

  "De grootste financiering was de aankoop van het huis, toch een investering van om en bij de 700.000 euro. Maar op enkele lampen, huishoudtoestellen en een likje verf hier en daar na, was het huis in perfecte staat. Het was in 2001-2002 volledig gerenoveerd, nog voor er een gastenverblijf van werd gemaakt. Voor mij was dat een groot voordeel: ik kon meteen beginnen en de broodnodige inkomsten binnenhalen."

  En toen heb u overheidssubsidies aangevraagd ...

   "Dat is heel toevallig gebeurd! Ik ben een medewerkster van het BAO tegengekomen die ik nog kende van de universiteit en zij heeft me aangeraden om bij het BAO langs te gaan. Dat was het! Ik moet er wel bij zeggen dat we bij Bruxelles Formation ook doorverwezen werden naar het BAO, ik had zelfs de "starterkit" van het BAO gekregen! – maar dat was ik eerlijk gezegd helemaal vergeten. En als het project eenmaal gestart is, denk je daar door alle drukte niet altijd meer aan. Ik heb er daarna wel nog aan gedacht, maar was van meningdacht dat dit niets voor mij was omdat mijn project te kleinschalig is en de groeicijfers niet echt in de hoogte zullen schieten … Maar dat was dus verkeerd gedacht." 

  Verkeerd, omdat u in feite wel aan de criteria voldeed om een subsidie te krijgen?

  "Precies. Het dossier was afgerond – ook hier weer met de hulp van het BAO – in december 2007, of toch bijna, er ontbrak nog een document van de Franstalige Gemeenschap, een attest waar ik enkele maanden op heb moeten wachten. In mei 2008 was het dossier dan echt volledig en in december 2008 werd het goedgekeurd en toen … wel, niets meer. Ik wacht nog op het geld. Het is toch wel een aanzienlijke som (43.000 euro), zo'n 15 % van de helft van het geïnvesteerde bedrag."

  En u zou dat geld goed kunnen gebruiken, neem ik aan ...

   "Ja, vooral omdat de economische situatie nu nogal moeilijk is. De bezettingsgraad is begin dit jaar met 40 % gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ik zie het niet zitten om mijn prijzen te verlagen en dan zijn er nog de kleine extraatjes die ik mijn klanten zou kunnen bieden. Hoe dan ook, een gastenverblijf is heel seizoensgebonden. In theorie is het heel druk van midden september tot begin januari en van maart tot juni; en in juli en augustus staan alle kamers leeg. Tijdens de week krijg ik vooral zakenmensen over de vloer die naar Brussel komen voor beurzen en in het weekend zijn het vooral toeristen. Maar nu is het heel, heel kalm. Maar ik heb heel wat werk met de restauratie van papier, dus die twee activiteiten vullen mekaar goed aan."

  Interview door adrien maintiens

  Chez Gaspart in het kort

  Naam : Estelle van Geyts
  Functie: Vennoot - Bedrijfsleidster
  Geboortedatum : 22 augustus 1974
  Belangrijkste diploma’s : Licentiaat in de beeldende kunsten ENSAV La Cambre 
  Activiteitensector : cultureel
  Motto :  "Afwisseling, dat is mijn motto"
  Hobby's : lezen, tentoonstellingen, film.
  Plaats : Kemmelbergstraat 3, 1190 Brussel  - 02/539.47.97 - info@chezgaspartguesthouse.be - http://www.chezgaspartguesthouse.be