• Print

  Ben Huybrechts , managing director van Whise

  Whise heeft een specifieke software ontwikkeld voor vastgoedmakelaars waarmee ze alle eigendommen op de site, de contacten, de website zelf en de contacten met portaalsites als Immoweb kunnen beheren. Streefdoel van Ben Huybrechts, managing director: het marktaandeel in België vergroten en andere Europese markten veroveren.

  Wanneer werd de firma opgericht en met welke hulp?

  “Zo’n tien jaar geleden. Ik werkte toen in Japan voor de Vlaamse overheid en daar heb ik Jean Waucquez ontmoet, die later mijn partner zou worden. We zijn teruggekeerd naar België.

  In 2000 hadden we aanvankelijk een oplossing ontwikkeld waarmee vastgoedkantoren virtuele bezoeken en persoonlijke websites konden creëren. Maar dat was duidelijk niet genoeg, dus zijn we in 2002 beginnen te werken aan een software voor vastgoedmakelaars (WHOMAN pour WHise Online MANagement) dar begin 2004 op de markt werd gelanceerd.

  Ik moet zeggen dat het Brussels Agentschap voor de Onderneming ons meer dan één duwtje in de rug heeft gegeven. Eerst hebben ze ons geholpen om onze strategie uit te werken op basis van een opmerkelijk marktonderzoek. Dat hadden we nooit zelf kunnen doen, daar hadden we niet de tijd of de financiële middelen voor. Dan hebben ze ons ook geholpen om een subsidie vast te krijgen voor de financiering van een consultancy bij het IWOIB. Zo konden we concreet nieuwe modules uitwerken voor onze software. En nog een heel belangrijk aspect, het BAO heeft ons ook geholpen om ons businessplan bij te stellen om de onderneming te kunnen uitbreiden.”

  Met welke strategische pijlers?

  Ben Huybrechts_jeanWaucquiezEerst en vooral dat het voor Whise beter zou zijn om zich toe te spitsen op de vastgoedsector in België. Want hoewel onze software perfect aangepast kan worden aan andere economische sectoren, zijn die specifieke sectoren hier te weinig ontwikkeld. En dan dat we ons eerst op België moesten concentreren, want met een stevige leiderspositie zouden we sterker staan voor een uitbreiding naar het buitenland.”

  Wat waren de grootste struikelblokken op uw weg sinds de oprichting van Whise?

  “Het grootste probleem is het beheer van de human resources. Werknemers vinden met wie we efficiënt kunnen samenwerken. We hebben veel mensen over de vloer gekregen, maar dat lukte niet altijd zoals we zouden willen. Verkopers die niet verkopen, bijvoorbeeld. Dit probleem heeft misschien te maken met het feit dat Jean en ik allebei burgerlijk ingenieur zijn ... (lacht) In elk geval, en dat hangt echt samen met onze opleiding, alles wat te maken had met marketing was voor ons onbekend terrein. We hebben nogal de neiging om te focussen op het product en misschien niet genoeg op de markt. Maar op dat vlak hebben we veel bijgeleerd …”

  Wat zijn uw grootste uitdagingen voor het komende jaar?

   “Vooral ons marktaandeel in België vergroten en echt aan prospectie beginnen te doen op de internationale markten, Oost-Europa. Onze software is competitief, we hebben een sterke troef in handen. Dan zien we trouwens in Nederland waar onze verdeler het heel erg goed doet. Oost-Europa is voor ons ook interessant, omdat dit een zo goed als onaangeboorde markt is en we daar dus snel een groot marktaandeel zouden kunnen veroveren.

  Maar om nieuwe markten te veroveren, moeten we personeel aanwerven – en daar zal alles om draaien in 2012. We zullen dus heel veel moeten investeren, een investering die we moeilijk alleen aankunnen. Daarom zijn we op zoek naar een of meer financiële partners om ons hierbij te helpen. Dat is de volgende grote uitdaging op onze weg die veel tijd in beslag zal nemen.”

   

  Interview door Adrien Mintiens

  Whise in het kort

  Naam : Ben Huybrechts  
  Functie : managing director 
  Opleiding :  burgerlijk ingenieur KU Leuven 
  Activiteitensector:  informatie- en communicatietechnologieën 
  Personeelsbestand :  15
  Gegevens : Leuvensesteenweg 775 - 1140 EVERE
  02 721 69 02 - info@whise.be - http://www.whise.eu