• Print

  Lionel Anciaux, gedelegeerd bestuurder en oprichter van Emixis (ex-Mobile Token)

  Emixis (ex Mobile Token) ontwikkelt softwareoplossingen waarmee organisaties (technische diensten, bouwondernemingen, schoonmaakbedrijven, facility management enz.) de activiteiten van hun werknemers op het terrein kunnen beheren via planning, geolocalisatie en digitalisering van de verslagen over de prestaties die op het terrein zijn uitgevoerd. Met het nodige respect voor de privacy, natuurlijk. Wij spraken met Lionel Anciaux, gedelegeerd bestuurder en oprichter van de onderneming.

   Wanneer werd de onderneming opgericht en met welke financiële middelen?  

  logo Mobile TokenAanvankelijk waren wij geen dienstverlenend bedrijf, wij wilden een softwareprogramma ontwikkelen en daartoe moesten wij natuurlijk redelijk omvangrijke middelen zien te vinden – in dit geval 250.000 euro. Het bedrijf werd opgericht in 2002. Van bij het begin – en dat is vrij zeldzaam – kregen wij steun van het privé-investeringsfonds M-Brussels Invest, een fonds waarachter Belgacom, Siemens en Bruficom schuilgingen. Zij hielpen ons bij het opstarten van onze activiteit en wij haalden onze eerste klanten binnen.

  In 2006 werd M-Brussels Invest ontbonden en hebben wij dus de aandelen van het fonds overgenomen, daarna hebben wij een nieuwe investeerder (Sherpa Invest) aangetrokken, die 300.000 euro investeerde en nog altijd aanwezig is als minderheidsaandeelhouder. Ikzelf blijf meerderheidsaandeelhouder van de onderneming die daarnaast nog twee andere fysieke personen als vennoten heeft, van wie de ene actief is en de andere niet.”

  imageWelke hulpmiddelen hebben u het meest geholpen?  

  “In het begin was ik niet zo goed op de hoogte van de beschikbare overheidssteun. De eerste twee jaar heb ik daar dus niet veel voordeel uit gehaald. Vooral dankzij het BAO kreeg ik evenwel geleidelijk aan een beter zicht op de mogelijkheden, met name op het vlak van de investeringshulp. Ik kreeg ook hulp op het vlak van tewerkstelling, maar ik moet zeggen dat het nut van die hulp in onze sector eerder beperkt is, want wij hebben zeer hoog opgeleid personeel nodig... dat zelden zonder job zit.

  Vervolgens hebben wij R&D-projecten opgezet waarvoor het BAO trouwens de technische dossiers heeft gehomologeerd. Wij zijn naar het IWOIB gegaan - dat heet nu Innoviris (Brussel

  Après si l’indépendant étend son activité, il aura besoin de nos solutions pour entreprise, payantes. Quant aux sociétés qui pourraient être intéressées par nos versions complètes, elles auront la possibilité de tester nos services avec cette solution gratuite mais limitée, sans devoir investir. »s Instituut voor Onderzoek en Innovatie) - waar onze R&D-projecten voor 35 % werden gefinancierd. Achteraf gezien denk ik dat ik sneller overheidssteun zou zoeken indien ik alles zou moeten overdoen…”

  Wat is uw grootste uitdaging voor de komende maanden?  

  Van start gaan met de onlineverkoop van onze oplossingen. Om mogelijke klanten aan te trekken, zullen wij een gratis versie van onze toepassingen online plaatsen met de idee dat diegenen die deze versie gebruiken er de mogelijkheden van zullen ontdekken en dan ook klant zullen worden. Het wordt meer dan gewoon een demo, het is een echte oplossing die evenwel op de zelfstandige gericht is.

  Als de zelfstandige nadien zijn activiteit uitbreidt, zal hij onze betalende bedrijfsoplossingen nodig hebben. De bedrijven die interesse zouden kunnen hebben voor onze volledige versies, zullen onze diensten met deze gratis maar beperkte oplossing kunnen testen, zonder te moeten investeren.”

  Interview  door Adrien Mintiens
  Nota:
  Mobile Token ging in 2012 een strategische alliantie aan met het Brussels bedrijf Data Trak, dat actief is in een aanverwante sector.  De twee bedrijven gingen begin 2013 over tot een fusie en gaan gezamenlijk verder onder de naam EMIXIS.
  In het kort
   
  Naam :  Lionel Anciaux
  Geboortejaar  : 21 november 1968
  Functie :  gedelegeerd bestuurder
  Opleiding :  burgerlijk bouwkundig ingenieur ULB
  Activiteitensector:   informatie- en communicatietechnologieën
  Personeelsbestand :   12
  Gegevens : Mobile Token sa/nv - Terhulpsesteenweg 150 te 1170 Watermaal-Bosvoorde
  info@mobiletoken.com - www.mobiletoken.com - 02 800 00 80